Panik Bozukluk
- tolgazgok
- 17 Nis 2022
- 1 dakikada okunur
Merhaba değerli okurlar, günümüzde herkesin dilinde, hiç olmaması gerektiği kadar popülerleşen, aslında doğru olup yanlış açıdan ele alınan ‘’panik bozukluğu’’ konusunu anlatacağım. Tüm dünyanın mücadele ettiği covid salgını nedeniyle, kaygısı yükselmiş ve beraberinde paniğe kapıldığını düşünen bireyler için ‘’panik atağı ve panik bozukluğu’’ hakkında sizlere ilk yazımı paylaşıyorum.
Panik Atak Nedir? Panik Bozukluk Nedir?
Öncelikle ‘’panik’’ durumu ya da ‘’panik atak’’ herkesin karşılaştığı veya tüm insanlıkta var olan, genelde kriz anında elimizin ayağımızın birbirine dolaştığı, gözümüzün döndüğü, titremelerin ve terlemelerin yaşandığı, kalp çarpıntısının eşlik ettiği bir durumdur. Bu durum yani panik atak, aslında vücudumuzun çok doğal bir şekilde gerçekleştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Beynimiz tehlike anında sinir sistemimizi etkiler ve bu sayede tehlikeden kaçabilecek enerjiyi kaslarımıza ve vücudumuza iletir. Örneğin; yılan gördüğünüzde beyin bu görüntüyü işler ve kaçmanız için gereken kalp ritmini ayarlar. Panik atak durumu korkulması gereken, kalp krizi gibi ölümle sonuçlanabilecek bir durum değildir.
Panik bozukluk ise biz sağlıkçıların devreye girdiği, bireyin hayat kalitesini düşüren ve işlevselliğini bozan tekrarlanan, beklenmedik panik ataklarıyla devam eden bir bozukluktur. Yani ‘’panik atak’’ vücudumuzda yaşanan doğal bir süreç iken, ‘’panik bozukluk’’ başka ataklarında yaşanabileceği korkusuyla, olmayacak şeylerin olacağına dair düşünce karmaşasıyla sürekli olarak devam eden bir kaygı durumudur. Öleceğim, bayılacağım, kendimi kontrol edemeyeceğim, felç olacağım, delireceğim gibi düşüncelerin birden fazla yaşanması ve sıklıkla devam etmesi aynı zamanda bu durumun bendensel semptomlarla eşlik etmesi panik atağı değil ‘’panik bozukluğunu’’ işaret etmektedir. Bu anlamda panik bozukluk kişinin hayatındaki işlevselliğini aşırı derecede etkilemektedir ve hayat kalitesini düşürmektedir.
Tedavisi;
Panik bozukluğu, psikoterapilerle veya ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir. Tanı ve tedavi, alanında uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır.
Comments